Campanie națională de conștientizare cu privire la importanța vaccinării   Recomandat

Institutul Naţional de Sănătate Publică se alătură Săptămânii Europene a Vaccinării, 23-29 aprilie, cu sprijinul Ministerului Sănătăţii şi al direcţiilor de sănătate publică, dedicând întreaga lună aprilie desfăşurării campaniei „Luna Naţională de Informare despre VACCINARE”, prilej de a creşte gradul de conştientizare cu privire la importanţa vaccinării în prevenirea bolilor.

„Bolile infecţioase precum hepatita, poliomielita, difteria, tetanosul au reprezentat, în trecut, o importantă cauză de deces. Dezvoltarea vaccinurilor a dus, prin imunizarea activă, la stoparea răspândirii infecţiilor, la salvarea de vieţi şi chiar la eliminarea din anumite regiuni sau eradicarea unor boli grave. În fiecare an, la nivel mondial, vaccinarea previne apariţia a 2,7 milioane de cazuri de rujeolă, 1 milion de cazuri de tuse convulsivă şi 2 milioane de cazuri de tetanos neo-natal”, afirmă INSP într-un comunicat de presă, citat de Agerpres.

Potrivit specialiştilor INSP, imunizarea prin vaccinare este cea mai sigură metodă prin care părinţii îşi pot proteja copiii împotriva anumitor boli infecţioase precum rujeola, rubeola, poliomielita, tusea convulsivă, difteria, tetanosul, hepatita virală B etc. „În cazul în care un copil vaccinat va contracta un agent patogen, sistemul lui imunitar va şti să reacţioneze, să lupte împotriva infecţiilor, va fi pregătit pentru a combate rapid şi eficient boala”, susţine sursa citată.

INSP aminteşte că, datorită vaccinării, variola a fost eradicată complet şi, datorită vaccinării împotriva rujeolei, în perioada 2000 - 2018 numărul deceselor cauzate de rujeolă la nivel mondial a scăzut cu 73% evitându-se astfel 23 de milioane de decese.

Conform INSP, începând din anul 2020, singurele şi ultimele cazuri de poliomielită au fost constatate în Pakistan şi în Afganistan, vaccinul împotriva acestei boli infecţioase fiind dezvoltat şi introdus pe scară largă în anul 1955.

„Astăzi, avem avantajul de a beneficia de efectele acestor vaccinuri şi de a ne proteja viaţa. Dacă oamenii ar înceta să se mai vaccineze, aceste boli şi epidemiile asociate ar putea reveni. Fiecare doză de vaccin recomandată este importantă pentru a vă proteja copiii de bolile care pot fi prevenite prin vaccinare”, se arată în comunicat.

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.